fredag 6 december 2013

Fridas makeover: ny protes, ny frisyr, operation och så en rullstol.

Det har hänt mycket på sistone: Frida har fått en ny protes och en rullstol, och så har hon opererats. Ja, Hilda har ju och  få en ny tandställning också. Det har blivit många resor till sjukhusen i Linköping och Västervik. Det känns som att vi inte gör annat än åker bil för tillfället. Men det är helt ok. Det är ett kärt besvär. Varje resa leder ju till något positivt och innebär ett steg framåt för barnen.

Ny protes: Barn växer som bekant och använder de protes så behöver protesen också "växa". För Frida var det här tredje protesen: en fick hon i Kina, och två har hon fått i Sverige under det dryga året hon varit i Sverige. Det tar sin lilla tid att tillverka och prova ut en ny protes. För det mesta behövs det göra lite små korringeringar på den nya protesen. Frida var väldigt förväntansfull när vi skulle åka och hämta hennes nya protes. När hon väl fått den var hon så glad och det kan jag förstå: hon rörde sig mycket bättre med den än med den gamla och den satt fast mycket bättre. Hon tyckte också att den var så fin: röd med vita prickar. Nedan en bild på en protes som liknar Fridas, hämtad från Skandinaviska ortopedtekniska laboratoriets hemsida. . 
 
Nu väntar vi på att Frida ska växa 10 cm, för då har hon blivit tillräckligt lång för att man ska kunna tillverka en protes med böjbar knäled.

Ny frisyr: En förändring av det mer oväntade slaget var Fridas nya frisyr. Den fixade hon nämligen alldeles själv en kväll. Det verkar höra barndomen till att klippa sig själv åtminstone en gång. Min mamma hr berättat för mig att jag klippte grannens flicka, något som inte heller verkar vara alltför ovanligt. Med hjälp av frisören blev Fridas frisyr riktigt snygg. Det var hennes första besök hos frisören.
 

Operation: Frida föddes med ett allvarligt höftledsfel, vilket inte upptäcktes förrän vi kom hem från Kina. I januari i år operades hon för det och en lång och besvärlig konvalescenstid följde. Som tur var lyckades operationen och för ett par veckor sedan var det dags att ta bort skruvar och en platta från höften som sattes dit i januari. Den här operationen var en "piece of cake" jämfört med den förra. Hon blev bara inlagd över dagen, och redan efter en vecka var hon på benen igen. Men en operation är alltid en operation, och något som är jobbigt att gå igenom för både barnet och föräldrarna, oavsett operationen är stor eller liten. Om Frida har tur behöver hon aldrig mer operera höften igen.

Frida med de obligatoriska operationskläderna. Barn som opereras får dessutom ett litet lamm som tröst.Rullstol: Då Frida än så länge inte orkar gå några längre sträckor med protesen, så behöver hon något hjälpmedel som komplement. Håkan har föreslagit att vi skulle försöka skaffa en rullstol till Frida så fort som möjligt. Barnvagn har jag tänkt skull kunna passa åtminstone ett år till, och sedan skulle hon kunna få en rullstol. Men Håkan har stått på sig och nu har Frida en rullstol. Och faktum är att det inte alls var så tokigt att ge henne en rullstol redan nu. Hon tycker nämligen att den är jätteskojig och hon är otroligt duktig på att köra den. Frida är stolt över att ha något som bara är hennes. Hilda har ju både cykel, inlines och skidor. Dessutom har den bidragit till hennes, och även Hildas självständighet. När vi är ute, så skjutsar Hilda gärna Frida och de kan dra iväg från oss. Det hände när vi var på IKEA förra veckan. Det kanske man inte ska skriva, men de båda systrarna hade närapå rally i gångarna (med full fartkontroll).Om Frida väljer att använda rullstolen när hon blir större återstår att se. Ett annat komplement till protesen kan även vara kryckor. Det kanske kommer att räcka för henne när hon ska gå längre sträckor?


Nu hoppas jag på en lite lugnare tid framöver. Det är snart jul, men vi ska försöka ta det så lugnt det går och inte ha för många "måsten".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar